środa, 26 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe

400 g mąki
20 g drożdży
150 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
2 jajka
szczypta soli

wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, tak żeby miały temperaturę pokojową



Składniki na  przełożenie warstw ciasta

70 g masła
30 g brązowego cukru
mielony cynamon



Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, w środku  zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać połową mleka. Posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę cukru, mleka, dwa całe jajka, sól i roztopione masło. Zagniatamy (mikserem lub ręcznie) elastyczne ciasto. W Thermomixie 2 min poz . Interwał. Zostawić w misce do wyrośnięcia na ok 30 min. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok 50 na 50 cm), posmarować rozpuszczonym masłem i posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Prostokąt pokroić na 5 pasów. Ułozyć je jeden na drugim i całość pokroić na 5 części. Następnie ułożyć "na sztorc" w prostokątnej foremce. Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz