środa, 26 czerwca 2013

Sernik na zimno z owocami

Składniki na tortownicę 24 cm

biszkopty (podłużne lub okrągłe)
folia aluminiowa  
600 g waniliowego serka homogenizowanego (z Lidla)
200 g śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
400 g truskawek + do dekoracji
galaretka truskawkowa

Przygotowanie


W tortownicy wyłożyć folię aluminiową, na niej poukładać warstwę biszkoptów. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder na koniec i jeszcze chwilę ubijać. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Jak stężeje to poukładać na wierzchu pokrojone truskawki. Rozmieszać galaretkę w 400 ml gorącej wody. Jak wystygnie wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Opcja 2

Zamiast truskawek można dodać inne owoce np. borówki, maliny,....





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz