poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zupa marchewkowa


Składniki:

3 łyżki oliwy z wytłoczyn
ok 150 g cebuli - 2 małe lub 1,5 dużej
1 ząbek czosnku
600 g marchwi
200 g ziemniaków
szczypta tymianku
szczypta majeranku
1 łyżeczka Vegety Natur a najlepiej samodzielnie zrobionej przyprawy (przepis tutaj)
ok 1 litr wody lub więcej jeśli ma być rzadsza
1 łyżka miodu
sól, pieprz
jogurt grecki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę (nie musi być drobna ponieważ będzie później miksowana). Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki. Chwilę podsmażać po czym dodać wodę. Wsypać tymianek,majeranek,Vegetę. Gotować do miękkości warzyw (pod koniec można dodać jeszcze świeże zioła: tymianek, oregano i pogotować), a następnie zmiksować.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i miodem. Do zupy(na talerzu)włożyć łyżkę gęstego jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz