środa, 17 lipca 2013

Tarta z cukinia i fetą

Składniki

ciasto francuskie
jedna dość duża cukinia lub 2 małe (pokrojone w plasterki lub półplasterki)
250 g sera feta (pokrojony w kostkę)
jedna duża cebula (pokrojona w piórka)
3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
3 jajka
150 ml śmietany 30%
przyprawy:
tymianek
oregano
pieprz
sól

Przygotowanie

W formie do tarty wykładam ciasto francuskie (wcześniej je lekko rozwałkowuje), ucinam brzegi, nakłuwam w wielu miejscach widelcem i wkładam na chwilę do zamrażarki.
Pokrojoną cebulę podsmażam na rozgrzanej oliwie, po chwili dodaję czosnek, a następnie cukinię. Wszystko razem chwilę smażę. Na koniec dodaję szczyptę soli, pieprzu, tymianku i oregano.


W misce mieszam jajka ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
Na ciasto francuskie kładę podsmażoną cukinię, cebulę i czosnek.


  Na to rozkładam ser feta i całość zalewam jajkami ze śmietaną.

 Piekę 50 min w piekarniku w temperaturze 190 C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz