środa, 17 lipca 2013

Spaghetti "wielickie"

 Składniki

paczka makaronu spaghetti pełnoziarnistego
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
5 pomidorów
oliwa z oliwek
oliwa z wytłoczyn oliwek
świeża bazylia (5 listków)
świeże oregano (5 kilkucentymetrowych gałazek)
świeży tymianek (3 gałązki)
sól
pieprz



Przygotowanie

 Na patelni rozgrzewam ok 4 łyżki oliwy z wytłoczyn. Wrzucam drobno pokrojona cebule i chwilę podsmażam mieszając co parę chwil. Potem dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili smażenia dodaję pomidory pokrojone w kawałki (wcześniej sparzone i obrane ze skóry oraz z wyciągniętymi biały częściami). Gotuję do czasu aż pomidory się rozpadną i zrobi się gęsty sos. Chwilę przed końcem gotowania dodaję posiekane świeże zioła oraz sól i pieprz. Na sam koniec wrzucam ugotowany makaron, nieco oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszam. Wykładam na talerze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz