czwartek, 4 lipca 2013

Zapiekanka z cukinia, ziemniakami i gorgonzola

Składniki

1 duża cukinia (starta na dużych oczkach)
5 średnich ziemniaków (startych na dużych oczkach)
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki  startego parmezanu
200 g sera gorgonzola
sól (niewiele, ponieważ gorgonzola jest słona)
pieprz

Przygotowanie

Starte ziemniaki wymieszać ze startą cukinia. Dodać rozmieszane jajka, mąkę, śmietanę, starty parmezan, trochę soli (około pół łyżeczki), pieprz. Wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec około 25 min w temperaturze 210 stopni ( do czasu kiedy zapiekanka z wierzchu się lekko zarumieni). Następnie porozsypywać po wierzchu pokruszoną gorgonzolę i zapiekać w tej samej temperaturze ok 15-20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz