czwartek, 18 grudnia 2014

Ciasto ala piernik z powidłami

Składniki

80 g masła
3 czubate łyżki miodu
1/2 banana, rozgniecionego widelcem
260 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 jajka
100 g cukru
3 czubate łyżki greckiego jogurtu
5 łyżeczek  powideł

Przygotowanie

W garnuszku rozpuścić masło, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem.
W misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika.
Do Thermomixa wrzucić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem ok 1 min obr. 4. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
Tortownicę, o średnicy 24 cm, posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.Wlać cisato. Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy-floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.Wstawić ciasto, piec je 65 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone. Ostudzić w formie.

przepis ze strony whiteplate.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz