środa, 17 grudnia 2014

Leczo węgierskie

Składniki


3 papryki kolorowe
600 g świeżych pomidorów lub puszkę pomidorów
łyżkę koncentratu pomidorowego
500 g cebuli
400 g kiełbasy
80 ml szklanki oleju
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
cukier
ostrą paprykę w proszku
sól


Przygotowania
 
Cebule pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, odrobinę ją posolić. Mieszając, smażyć ze 2 min, po czym ustawić mały płomień i przykryj garnek.Wyciąć z papryki gniazda nasienne, pokroić ją na ćwiartki. Zamieszać cebulę, bo łatwo się przypala. Pokroić paprykę w szerokie paski. W tym czasie cebula powinna się zeszklić. Wsypać do niej pokrojone strąki i paprykę przyprawową, zamieszać i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, przykryć garnek.
Pomidory sparzyć i obrać. Małe pomidorki pokroić na ćwiartki, duże na ósemki, dodać wszystkie razem z koncentratetn do duszących się warzyw. Dodać trochę soli, wymieszać wszystko i gotować pod przykrytym garnkiem jeszcze 12--15 minut do czasu aż pomidory częściowo się rozpadną i wytworzą dość gęsty sos. kiełbasę pokroić i na suchej patelni podsmażyć. Dodać kiełbasę do lecza. Na koniec doprawić leczo solą, cukrem i ostrą papryką.

Składniki:

- dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
- duża cebula albo dwie, trzy małe
- parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi, do młodej kapusty nie daję) 
- łyżka masła + półtorej łyżeczki
- półtorej, dwie łyżki mąki
- łyżka pasty pomidorowej (niekoniecznie, ja lubię)
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku - odrobina octu
- pęczek koperku

Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 - 15 minut - jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/moda-kapusta-zasmazana.html#sthash.pfZGePEy.dpuf
Składniki:

- dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
- duża cebula albo dwie, trzy małe
- parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi, do młodej kapusty nie daję) 
- łyżka masła + półtorej łyżeczki
- półtorej, dwie łyżki mąki
- łyżka pasty pomidorowej (niekoniecznie, ja lubię)
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku - odrobina octu
- pęczek koperku

Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 - 15 minut - jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/moda-kapusta-zasmazana.html#sthash.pfZGePEy.dpuf
Składniki:

- dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
- duża cebula albo dwie, trzy małe
- parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi, do młodej kapusty nie daję) 
- łyżka masła + półtorej łyżeczki
- półtorej, dwie łyżki mąki
- łyżka pasty pomidorowej (niekoniecznie, ja lubię)
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku - odrobina octu
- pęczek koperku

Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 - 15 minut - jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/moda-kapusta-zasmazana.html#sthash.pfZGePEy.dpuf
Składniki:

- dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
- duża cebula albo dwie, trzy małe
- parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi, do młodej kapusty nie daję) 
- łyżka masła + półtorej łyżeczki
- półtorej, dwie łyżki mąki
- łyżka pasty pomidorowej (niekoniecznie, ja lubię)
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku - odrobina octu
- pęczek koperku

Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 - 15 minut - jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/moda-kapusta-zasmazana.html#sthash.pfZGePEy.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz