poniedziałek, 15 grudnia 2014

Zupa krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami


Składniki

1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
100 g masła
2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę
1 pomarańcza
korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
2 litry bulionu lub wywaru z wędzonki
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
2 szczypty kminku
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 50 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir kroimy drobno. Dodajemy do cebuli, a razem z nim 2 szczypty kminku. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Dodajemy  2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku (jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu). Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.

przepis ze strony kuchnialidla.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz