czwartek, 1 listopada 2012

Babeczki czekoladowe

 Składniki na około 19 sztuk:

    1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    pół szklanki cukru
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    pół szklanki mleka
    pół szklanki kawy Inki (w proszku)
    pół szklanki oleju
    2 małe jajka
    pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W pierwszym naczyniu mieszam składniki sypkie. Czyli przesiewam mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i sól.
W drugim naczyniu miksuję mleko z kawą Inką, tak żeby nie było grudek. Przelewam do pierwszej miski i dodąję jeszcze  olej i mieszam wszystko widelcem. Dodaję jedno roztrzepane jajko, mieszam i dodaję drugie. Później dodaję śmietanę i wanilię i mieszam do połączenia.
Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wlewam gotowe ciasto do połowy wysokości foremek.
Piekę w temperaturze 185ºC przez 30 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.

Krem maślany:

    230 g masła, w temperaturze pokojowej
    1/4 szklanki kawy Inki (w proszku)
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżki mleka
    1,5 szklanki cukru pudru (lub mniej)

Dekoracja:

    kuleczki czekoladowe Malties (do kupienia w Lidlu) lub inne

Przygotowanie: 

Masło utrzeć mikserem (ja użyłam Thermomixa ok 2 min obr 3). Powinno być lekkie i puszyste. Wtedy można dodać kawę Inkę, przesiane kakao i mleko i razem to zmiksować. Do dobrze połączonych składników dodać cukier puder i zmiksować.
Masę włożyć do rękawa cukierniczego i ułożyć na przestudzonych babeczkach. Na szczecie każdej położyć po jednej kulce czekoladowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz