piątek, 2 listopada 2012

Bułki pszenne

Składniki:
  • 500 gramów mąki pszennej chlebowej lub 650
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 20 gramów miękkiego masła
  • ok 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 duże jajko
  • ok 250 ml mleka + 50 ml na rozpuszczenie drożdży
  • ewentualnie ziarna: słonecznik, siemię lniane, mak


Przygotowanie:
Najpierw zrobić zaczyn, czyli rozpuścić drożdże w 50 ml mleka i do tego dodać dwie łyżki mąki, wymieszać. Przykryć szmatką i zostawić na 15 min. Nie dodajemy na tym etapie cukru, soli i masła!

Po tym czasie dodać pozostałe składniki do zaczynu i powoli dolewać mleko. Ciasto należy zagniatać tak długo aż będzie miękkie i sprężyste. Można dodać ziarna. Ciasto przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub dłużej tak aby podwoiło objętość. W trakcie dwa razy odgazować. Na koniec odgazować i uformować bułeczki , a z tej ilości mam 10 sztuk.
Ułożyć uformowane i posypane delikatnie mąką bułki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny aby wyrosły. Po tym czasie nacisnąć każdą sztukę tępą stroną noża dość mocno, aż prawie się podzieli i wstawiamy do nagrzanego do 185°C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Przy pierwszym pieczeniu należy bułki bacznie obserwować, aby ich nie spalić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz