czwartek, 14 lutego 2013

Bliny


Bliny

Składniki:
120 g mąki gryczanej
200 ml mleka letniego
15 g świeżych drożdży (lub łyżeczka drożdży instant)
1 jajko
1 łyżeczka soli
szczypta czarnego pieprzu
olej (do smażenia)

Drożdże rozpuszczamy w 50 ml mleka, dodajemy pozostałe mleko, przyprawy, mieszam po czym dodaję mąkę i jajko. Mieszam szybko wszystko razem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam na1 h, żeby były puszyste.

Na nagrzaną patelnię dajemy odrobiną oleju - tylko tyle, by ciasto nie przywierało do patelni. Bliny nie mają pływać w tłuszczu.
Łyżką nalewam porcje ciasta i smażę dosyć cienkie placki.
Do czasu podania trzymam pod przykryciem.
Podaję ciepłe z dodatkami, np. kwaśną śmietaną, masłem, kawiorem, łososiem, śledziem ze śmietaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz