niedziela, 24 lutego 2013

Ciasto na pizzę

Składniki na 4-5 sztuk:

300 g mąki
190 ml ciepłej wody
30 g surowych drożdży
2 łyżki oliwy
szczypta soli

Przygotowanie:
 Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (50-60 oC). Całość dokładnie mieszamy.
Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W Thermomixie 2-3 min poz. ciasto drożdżowe.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu odpowietrzamy pięścią. Dzielimy na 4-5 kawałków i każdy z osobna rozwałkowujemy na cieniutkie koła ok 3 mm. Przekładamy na folie aluminiową, dodajemy ulubione składniki na wierzch i wkładamy na rozgrzaną blachę w piekarniku.
temperatura piekarnika 250 oC czas: ok 6-10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz