wtorek, 26 lutego 2013

Czekoladowe Brownie


Składniki:

250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
około pół szklanki wody (tyle żeby zakryło cukier w garnku)
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych

Przygotowanie:

Mikserem mieszam mąkę z jajkami. Wodę gotuję w małym rondelku z cukrem. Jak cukier się rozpuści dodaję czekoladę połamaną na kawałki. Mieszam. Potem wrzucam masło. Po połączeniu się składników ściągam garnek z ognia. Siekam orzechy na drobne kawałki. Do mąki z jajkami powoli wlewam czekoladę i miksuję. Na koniec dodaję orzechy i mieszam. Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremek na muffinki. Piekę 10 minut w temperaturze 200 stopni (muffinki, w foremce ok 20 min 180oC).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz