piątek, 15 lutego 2013

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego:

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego

Składniki:
- łosoś wędzony: 200 g
- makaron farfalle: 300 g
- śmietanka 30 % w kartoniku : 400 g
- kapary: 80 g
- ostra świeża papryczka: 30 g
- pomidory pelati: 150 ml
- cukinia: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- sól: do smaku
- biały pieprz: do smaku
- czosnek: 1,5 ząbka
- cebula: 1 szt.
- koperek: 40 g
- oliwa z oliwek: 80 ml


Czas przygotowania:30- 40 minut
*Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (termoobieg).
*Przygotuj folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.


Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni C.

Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al. dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. ½ ząbka czosnku kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością pokrojonej czerwonej papryczki .Chwilkę dusimy. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę. Cukinię i czosnek przekładamy na talerz. Na tej samej oliwie smażymy cebulę. Wyjmujemy paprykę z piekarnika (papryka powinna być chrupiąca) i zawijamy ją w folię aluminiową – folia sprawi, że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki. Do cebuli na patelni dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku. Pomidory pelati siekamy w drobną kostkę wlewamy na patelnię wraz z sosem z pomidorów. Mieszamy. Paprykę odwijamy z folii i obieramy ze skórki. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietanką (2 kartoniki), doprawiamy odrobiną pokrojonej ostrej, świeżej papryczki, dodajemy kapary (kilka zostawiamy do dekoracji), obraną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę (niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku). Gdy sos się zagotuje,  dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron przekładamy na patelnię z sosem.

Na talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia.
 
z www.kuchnialidla.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz