niedziela, 24 lutego 2013

Bułeczki jogurtowe


Składniki:

300 g mąki pszennej 550 lub chlebowej (może być pomieszana z orkiszową)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych)
80 ml wody
 150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
W pierwszej misce drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki wody i odstawić na 10-15 minut.
W drugiej misce połączyć mąkę z solą, wlać wymieszane drożdże, resztę wody, jogurt, dodać oliwę. Zagnieść dosyć sprężyste ciasto. Gdy będzie się kleić się do rąk, należy dłonie posmarować lekko olejem roślinnym. W razie potrzeby można do ciasta dodać odrobinę więcej mąki lub wody.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki  (8-10 sztuk) i układać je w tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut  w tym czasie bułeczki powinny wyraźnie urosnąć. Najlepiej w piekarniku 35-40 oC. Wyjąć i piekarnik nastawić na 215oC i kiedy będzie gorący, wstawić bułeczki. Piec 30-40 minut, aż do zarumienienia. Wyciągnąć i ostudzić na kuchennej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz