Składniki
100 g masła rozpuszczonego
100 ml mleka
2 świeżo zrobione espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszane w 50 ml gorącej wody
1 jajko
150 g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki
20 g domowego cukru waniliowego
12 kawałków czekolady (to ok. 3/4 tabliczki)
Przygotowanie
W misce łączymy składniki mokre: masło, mleko, kawę i jajko. W drugiej, większej misce składniki suche: mąkę, sól, dwa rodzaje cukru, proszek. Dodajemy suche do mokrych. Mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki do połowy wysokości. Do każdej dajemy po kawałku czekolady i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 190 stopniach 30-40 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz