składniki:
- łosoś surowy - filetowany
- woda - 1 litr
- sól - 60g
- cukier - 12g
pekolwanie:
przygotować zalewę. Ilość zalewy dopasować do ilości łososia.
Pozostawić łososia w zalewie ok. 1,5godz. Dłużej nie zaszkodzi.
Po wyjęciu z zalewy filety odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Osuszanie i wędzenie:
Łososia kładziemy na ruszt skórą do dołu. Ruszt dobrze jest przesmarować tłuszczem, np. olejem żeby ryba nie przykleiła się do rusztu. Wkładamy wszystko do rozgrzanej wędzarni. Osuszanie w wędzarni przez ok 1,5 godz w temperaturze do 30 st C.
Następnie zwiększamy temperaturę do ok 40-50 st. C - wędzimy rzadkim dymem przez kolejne 1,5 godz. Ostatni etap to wędzenie gęstym dymem w temperaturze ok60st przez 1,5 godz.
Rezultat na zdjęciu :)
Wyglada dobrze. Jestem ciekawy czy losos zabardzo nie wyschnal. Lubie takiego lososia, ktory delikatnie sie rozplywa na podniebieniu.
OdpowiedzUsuńMysle, ze brazowy cukier by bardziej spasowal.
Smakuje równie dobrze jak wygląda i wbrew pozorom nie wysycha - jest idealny :)
OdpowiedzUsuń