Składniki
oliwa
1 cebula
szczypta pieprzu
ok. 3/4 l wody
mały przecier pomidorowy
trochę świeżego tymianku
ćwiartka selera
4 łyżki kaszy jaglanej
ziemniaki
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
pół pora
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
natka pietruszkiPrzygotowanie
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po
chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista
(wraca do przemiany Ziemi), dodaj szczyptę pieprzu, następnie wlej
ciepłą wodę, a po chwili przecier pomidorowy. Potem w
kolejności: tymianek, wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki i
marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, por,
liście laurowe, ziele angielskie i na końcu sól w tym
momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj, aż
kasza się rozpadnie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, por i seler
(wg uznania można zostawić) Na talerzu posypać zupę natką
pietruszki i słonecznikiem.
Przepis ze strony
www.zdrowyprzedszkolak.org
autor: Dominika Adamczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz