Składniki
0,5 kg wołowiny (np szponder, pręga,...)
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
por
cebula
kawałek kapusty białej
3 ząbki czosnku w łupinkach
10 ziarenek pieprzu
3 ziela angielskie
liść laurowy
pół pęczka natki pietruszki
kilka gałązek lubczyku
sól
dodatkowo można dodać:
gałązkę świeżego rozmarynu
gałązkę świeżego tymianku
Przygotowanie
Wołowinę myjemy, wrzucamy do zimnej wody i powoli gotujemy (ok 1 h). W tym czasie cebulę opalamy lub karmelizujemy w plastrach na patelni. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa (bez natki i lubczyku świeżego). Dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na
małym ogniu ok. 2 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i zostawić na małym ogniu
jeszcze pół godziny do godziny. Odcedzić po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz