Składniki
Ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
22 g drożdży
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
15 g domowego cukru waniliowego
szczypta soli
Masa
200 g gotowego marcepanu
100 g zmielonych migdałów ze skórką
50 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
20 ml rumu
do dekoracji
płatki migdałów
2 łyżki miodu
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać lekko podgrzane mleko (około 40°C), wymieszać. Całość przelać do mąki i wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Gdy urośnie przełożyć np. do Thermomixa. Dodać żółtka, roztopione masło i sól. Wyrabiać czas 2 min obr. Interwał, przełożyć do innego naczynia i odstawić musi podwoić swoją objętość).
Masa cynamonowo - marcepanowa
Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Na koniec dodać cynamon i rum.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę i równo rozsmarować.
Zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczyć i podzielić wzdłuż na trzy równe części.
Dekoracja
Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz