Składniki
- 1 słoik litrowy surowej fasolki (drobnej)
- 1 kg surowej cebuli
- dużo oleju rzepakowego
Przygotowanie
Fasolkę bardzo dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
Wody powinno być więcej niż fasolki, bo napęcznieje. Następnego dnia
fasolkę ugotować do miękkości w tej samej wodzie, lekko osolonej.
Odcedzić, zachować wodę. Fasolkę doprawić solą i odrobiną pieprzu.
W międzyczasie na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec,
gdy cebulka jest lekko złota, dodać dużo więcej oleju. W naczyniu
żaroodpornym ułożyć kolejno warstwę fasolki na przemian z warstwą
cebulki.
Zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180℃,
przez około 30 minut lub aż do uzyskania złotego koloru na wierzchu
potrawy. Zachowaną wodą z gotowanej fasoli można podlewać potrawę gdyby
była za sucha.
Wskazówki
Usmażonej już cebulki z oliwą powinno być ½ litra w stosunku do 1 litra upieczonej fasolki. To dość dużo, ale dzięki temu fasolka jest po prostu smaczna. Fasolkę można posypać kminkiem lub suszonym oregano czy majerankiem.
ze strony www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz