- schab: 6 plastrów
- czosnek: 2 ząbki
- tymianek: 1 garść
- mozzarella: 125 g
- pomidory, sparzone, zahartowane i obrane ze skórek, pokrojone w plastry : 850 g
- cukinia: 240 g
- olej rzepakowy: 80 ml
- suszone pomidory: 120 g
- kasza jęczmienna: 200 g
- cytryna: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
Jak zrobić:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
* Przygotuj patelnię grillową.
* Przygotuj folię spożywczą
Marynata do schabu: mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek – ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy
odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.
Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy
drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię,
nacieramy z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię
spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane
mięso na kilkanaście minut do lodówki.
6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i
odstawiamy na bok. Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż
skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.
Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się
zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i
mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na
patelni, aż ser się rozpuści. Nakładamy ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z
mięsem na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do
dekoracji.
Sos: pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy
niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów
razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oleju
rzepakowego (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i
dalej miksujemy na gładką masę.
Przepis pochodzi ze strony: www.kuchnialidla.pl autor: Karol Okrasa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz