Składniki
3/4 - 1 szklanka drobnego cukru
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie
Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki
wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je
łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego
zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z
blachy, potem studzić na kratce.
Smacznego :-).
* Najlepsze będą płatki owsiane zwane górskimi, ale błyskawiczne też się nadają.
Źródło przepisu - 'The best of America's Test Kitchen 2009'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz