SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 100 g
- płatki owsiane – 50 g
- mąka żytnia razowa – 150 g
- siemię lniane, niemielone – 120 g
- nasiona sezamu – 85 g
- nasiona słonecznika – 100 g
- sól – 2 szczypty
- ciepła woda – 300-400 ml
- oliwa z oliwek – do posmarowania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W dużej misce łączymy oba rodzaje mąki, płatki owsiane i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Doprawiamy solą. Mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY WODĘ
Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 20 minut. Gdy ciasto napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie, zagęszczamy je mąką.
KROK 3: PIECZEMY CHLEBKI
Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.
Chlebki pieczemy ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chlebki z piekarnika i kroimy je na mniejsze, prostokątne kromki. Podpiekamy, aż staną się chrupiące.
Wyłączamy piekarnik. Chlebki układamy na kratce umieszczonej w piekarniku i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
kuchnialidla.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz