ok 1,5 litra bulionu mięsno - warzywnego lub warzywnego
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
100 g masła
2 duże cebule, pokrojone w kostkę(dowolną, ponieważ wszystko później będzie miksowane)
1 pomarańcza (dokładnie sparzona i wymyta)
korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
2 szczypty kminku
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy do tego 60 g
masła. Pokrojoną cebulę , wrzucamy do
garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir ucieramy
na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami
kminku. Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce. Do
garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Dodajemy startą skórkę
pomarańczy. Całość dodajemy do ciepłęgo bulionu. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość
miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień i parę minut jeszcze gotujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z grzankami z bułki (najlepiej robione w piekarniku).
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z grzankami z bułki (najlepiej robione w piekarniku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz