Składniki
2 kg dyni
250 ml octu 10 procent
500 g cukru
10 cm kory cynamonu
5 cm imbiru
10 goździków
2 łyżeczki soli do zalewy + do posolenia wody do wstępnego obgotowania dyni
Przygotowanie
Dynię obrać, usunąć pestki i miękkie wnętrze. Następnie pokroić na ok. 2 cm kawałki. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić kawałki dyni na ok. 3 minuty. Przelać zimną wodą na sitku i zostawić do odsączenia. Obrać imbir i pokroić na plasterki. W większym garnku zagotować 1 l wody z octem, cukrem, solą, cynamonem, goździkami oraz pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Do wrzącej zalewy włożyć pokrojoną dynię, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Do czystych słoików włożyć dynię i zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki włożyć do piernika rozgrzanego do 90 stopni na 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz