Składniki
1 kg świeżych małży w muszlach
0,5 kg makaronu spaghetti
250 ml wytrawnego białego wina
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól morska
pieprz
Przygotowanie
Namoczyć małże w zimnej wodzie
przez około 20 minut, a następnie dokładnie umyć szczoteczką muszle, aby
usunąć wszelkie znajdujące się na nich zabrudzenia. Wyrzucić wszystkie
uszkodzone oraz popękane małże. Postukać wszystkie otwarte muszle i
jeśli w ciągu kilku minut nie zamkną się, to również należy je wyrzucić.
Gotować makaron w osolonej wodzie dokładnie tyle minut, ile podano na
opakowaniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zostawić jeszcze pod
przykryciem na 2 minuty, a następnie odcedzić. W tym samym czasie obrać
czosnek oraz szalotki i drobno pokroić. Rozgrzać masło i przesmażyć
szalotki i czosnek przez 2 - 3 minuty, aby się zeszkliły. Dodać wino i
doprowadzić do wrzenia, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Włożyć małże, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, potrząsając
garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą. Odłożyć
przykrywkę i podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Wymieszać małże w sosie z
makaronem i podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
przepis pochodzi ze strony gotowaniezpasja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz