Składniki na 4-5 sztuk:
300 g mąki
190 ml ciepłej wody
30 g surowych drożdży
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy
pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (50-60 oC). Całość dokładnie mieszamy.
Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę
soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy
drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4
minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W Thermomixie 2-3 min poz. ciasto drożdżowe.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski,
przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej
więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu odpowietrzamy pięścią. Dzielimy na 4-5 kawałków i każdy z osobna rozwałkowujemy na cieniutkie koła ok 3 mm. Przekładamy na folie aluminiową, dodajemy ulubione składniki na wierzch i wkładamy na rozgrzaną blachę w piekarniku.
temperatura piekarnika 250 oC czas: ok 6-10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz