Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Składniki:
- łosoś wędzony: 200 g
- makaron farfalle: 300 g
- śmietanka 30 % w kartoniku : 400 g
- kapary: 80 g
- ostra świeża papryczka: 30 g
- pomidory pelati: 150 ml
- cukinia: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- sól: do smaku
- biały pieprz: do smaku
- czosnek: 1,5 ząbka
- cebula: 1 szt.
- koperek: 40 g
- oliwa z oliwek: 80 ml
Czas przygotowania:30- 40 minut
*Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (termoobieg).
*Przygotuj folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20
minut na 220 stopni C.
Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al.
dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy
niewielką ilością oliwy z oliwek.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. ½ ząbka czosnku
kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy
czosnek i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością
pokrojonej czerwonej papryczki .Chwilkę dusimy. W międzyczasie kroimy
cebulę w kosteczkę. Cukinię i czosnek przekładamy na talerz. Na tej
samej oliwie smażymy cebulę. Wyjmujemy paprykę z piekarnika (papryka
powinna być chrupiąca) i zawijamy ją w folię aluminiową – folia sprawi,
że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki. Do cebuli na patelni
dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku. Pomidory pelati siekamy w drobną
kostkę wlewamy na patelnię wraz z sosem z pomidorów. Mieszamy. Paprykę
odwijamy z folii i obieramy ze skórki. Dobrze odparowane pomidory na
patelni zalewamy śmietanką (2 kartoniki), doprawiamy odrobiną pokrojonej
ostrej, świeżej papryczki, dodajemy kapary (kilka zostawiamy do
dekoracji), obraną
paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę (niewielką część- około 2 łyżki-
pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką
ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku). Gdy
sos się zagotuje, dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu
odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone
na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron
przekładamy na patelnię z sosem.
Na talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy
pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz
i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia.
z www.kuchnialidla.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz