Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
około pół szklanki wody (tyle żeby zakryło cukier w garnku)
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
około pół szklanki wody (tyle żeby zakryło cukier w garnku)
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych
Przygotowanie:
Mikserem mieszam mąkę z jajkami. Wodę
gotuję w małym rondelku z cukrem. Jak cukier się rozpuści dodaję
czekoladę połamaną na kawałki. Mieszam. Potem wrzucam masło. Po
połączeniu się składników ściągam garnek z ognia. Siekam
orzechy na drobne kawałki. Do mąki z jajkami powoli wlewam
czekoladę i miksuję. Na koniec dodaję orzechy i mieszam.
Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do
foremek na muffinki. Piekę 10 minut w temperaturze 200 stopni
(muffinki, w foremce ok 20 min 180oC).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz