2 cebule
6 marchewek
zioła: kolendra, świeży imbir,
kozieradka, kardamon
sól
Do rozgrzanego garnka wlać 2 łyżki
gorącej wody oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodać 2
pokrojone cebule i lekko poddusić. Dodać 6 pokrojonych marchewek,
dusić parę minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szczyptę
kminku, świeży imbir starty na tarce (1/2 łyżeczki), szczyptę
kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu oraz sól do smaku (ok. 1
łyżeczki). Dolać zimną wodę (ok. 2 cm ponad powierzchnię
marchewki, czyli jakieś 2 litry) lub bulion warzywny.
Gotować do miękkości (ok. 30 minut,
pod przykryciem), zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny,
bazylii, odrobinę kurkumy oraz łyżkę masła lub oliwy,
ewentualnie zwiększyć ilość ziół. Podawać posypaną natką i
podprażonymi pestkami słonecznika i dyni.
Podawać z prażonymi pestkami dyni lub
słonecznika.
Przepis na podstawie
www.zdrowyprzedszkolak.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz