400 g mąki
20 g drożdży
150 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
2 jajka
szczypta soli
wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, tak żeby miały temperaturę pokojową
wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, tak żeby miały temperaturę pokojową
Składniki na przełożenie warstw ciasta
70 g masła
30 g brązowego cukru
Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, wsypać łyżkę cukru i
zalać połową mleka. Posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę cukru, mleka, dwa całe jajka, sól i roztopione masło. Zagniatamy (mikserem lub ręcznie) elastyczne ciasto. W Thermomixie 2 min poz . Interwał. Zostawić w misce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok 50 na 50 cm),
posmarować rozpuszczonym masłem i posypać brązowym cukrem i cynamonem.Po tym czasie dodać resztę cukru, mleka, dwa całe jajka, sól i roztopione masło. Zagniatamy (mikserem lub ręcznie) elastyczne ciasto. W Thermomixie 2 min poz . Interwał. Zostawić w misce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Prostokąt pokroić na 5 pasów. Ułozyć je jeden na drugim i całość pokroić na 5 części. Następnie ułożyć "na sztorc" w prostokątnej foremce. Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz