biszkopty (podłużne lub okrągłe)
folia aluminiowa
600 g waniliowego serka homogenizowanego (z Lidla)
200 g śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
400 g truskawek + do dekoracji
galaretka truskawkowa
Przygotowanie
W tortownicy wyłożyć folię aluminiową, na niej poukładać warstwę biszkoptów. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder na koniec i jeszcze chwilę ubijać. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do
masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Na
biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże -
przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Jak stężeje to poukładać na wierzchu pokrojone truskawki. Rozmieszać galaretkę w 400 ml gorącej wody. Jak wystygnie wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Opcja 2
Zamiast truskawek można dodać inne owoce np. borówki, maliny,....
Opcja 2
Zamiast truskawek można dodać inne owoce np. borówki, maliny,....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz