Zaczyn (zrobić wieczorem przed pieczeniem)
3 g świeżych drożdży
150 g wody w temp. 20 st C
75 g mąki pszennej 550
75 g mąki pszennej razowej 2000
Wymieszać i odstawić na 12-18 godzin
Składniki
zaczyn
150 g mąki pszennej (używałam mąki chlebowej typ 650)
75 g mąki pszennej razowej 2000
4 g soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g wody
Wszystko włożyć do Thermomixa na 1 min obr. Zostawić do wyrastania na ok godzinę. W tym czasie zrobić:
Pastę z pomidorów:
30 g suszonych pomidorów
50 g gorącej wody
50 g przecier pomidorowy
Pomidory drobno pokroić, zalać wrzątkiem. Kiedy ostygną, dodać przecier pomidorowy i dokładnie zmiksować.
Pestki słonecznika:
30 g pestek słonecznika
1 łyżeczka sosu sojowego
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić pestki słonecznika. Kiedy się zrumienią, wyjąć i połączyć z sosem sojowym.
Duszona cebula:
50 g obranej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
15 g oliwy z oliwek
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i dusić do czasu, aż cebula zmięknie - ok. 5 minut. Ostudzić.
Wyrośnięty
chleb połączyć z cebulą, słonecznikiem i pastą pomidorową. Następnie
przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Odstawić do
wyrastania na ok. pół godziny.
Piec w keksówce (długość 26-30 cm) w temp. 210 st C ok. 50 minut.
przepis ze strony www.pracowniawypiekow.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz