400 rozwiniętych kwiatów mlecza
1 cytryna ekologiczna
1 litr wody
1 kg cukru
Przygotowanie
Główki kwiatów rozłożyć do słońca na gazecie na ok pół godziny. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, lekko ugnieść, żeby zajmowały mniej miejsca i znalazły się pod wodą. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Wymieszać, lekko ugnieć i przykryć pokrywką. Odstawić na całą noc.
Następnie odcedzić przez gazę. Dodać cukier. Wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, przez ok. 2 godziny, aż zgęstnieje. Gorący syrop przelać do wyparzonych, osuszonych słoiczków lub buteleczek. Ustawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia (można zawinąć w koc żeby wolniej wystudziły się - sucha pasteryzacja). Odwrócić je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne. Tak przygotowany syrop można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy, a nawet lat.
Dawkowanie
Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek syropu z kwiatów mniszka lekarskiego dziennie. Dzieciom podaje się połowę tej porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz