Kruche ciasto migdałowe:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
100 g cukru pudru
2 jajka, umyte
200 g mąki pszennej
50 g migdałów, zmielonych na mączkę
Masa kajmakowa:
100 ml mleka 3,2%
100 ml śmietany 30%
50 g miękkiego masła
Do dekoracji:
deserowa czekolada, rozpuszczona
bakalie
Kruche ciasto migdałowe:
Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone
wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i
dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką
połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto.
Bardzo ważne: Ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu ciasto się skurczy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na
minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm i
rozłożyć na formie. Za pomocą miski wyciąć w cieście kształt mazurka.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut
(ciasto ma być blade).
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do
momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy
masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie
wymieszać.
Na wcześniej podpieczone (bardzo blade)
blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z
przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem
rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu,
aż ciasto nabierze złotego koloru.
Masa kajmakowa:
Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku,
zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki.
Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się
cukierków. Gdy masa będzie jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko) ,
zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy
miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta.
Dekorujemy bakaliami i rozpuszczoną czekoladą.
przepis z www.kuchnialidla.pl
przepis z www.kuchnialidla.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz