6 ud kurczaka, umytych, osuszonych
5 cm imbiru, obranego i startego
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku posiekane
1 cytryna starta skórka i sok
25 g masła
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 szczypty rozmarynu suszonego
8 łyżek oliwy z oliwek
2 szczypty suszonego oregano
Przygotowanie
Uda kurczaka posypujemy pieprzem i solą
z obu stron. Dodajemy starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i
sok z jednej małej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 2 łyżki miodu.
Całość mieszamy.
Miskę zakrywamy folią spożywcza, wkładamy na 20 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z
oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Uda wyciągamy z
marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron ( smażenie
rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na
patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy
troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.
na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz